Postul Crăciunului: economisești sau cheltuiești mai mult? Adevărul despre costul meselor de post

Postul Crăciunului: economisești sau cheltuiești mai mult? Adevărul despre costul meselor de post

Pe măsură ce Postul Crăciunului începe — o perioadă de 40-41 de zile de abţinere, în care produsele de origine animală sunt eliminate din multe meniuri — există o discuţie tot mai frecventă despre impactul său asupra bugetului familiei. În 2025, în contextul preţurilor în creştere, mulţi consumatori se întreabă: este postul economisitor sau, dimpotrivă, mai costisitor?

De ce poate deveni costisitor

Un articol de presă din România arată că în această perioadă, carbohidraţii, legumele sau fructele de sezon au preţuri mai ridicate decât carne sau lactate în anumite cazuri. Comerciantul de piaţă menţiona că „la legume ieftine, ajungem să luăm doar câteva roşii”; un kilogram de nuci putea costa la fel de mult ca un kilogram de carne. Astfel, chiar dacă persoanele renunţă la carne, costul unui meniu de post echilibrat poate să nu fie neapărat redus.

Potenţialul de economisire

Pe de altă parte, postul poate oferi oportunitatea unei alimentaţii mai simple, mai vegetale — legume, cereale integrale, leguminoase — ceea ce, dacă este organizat inteligent, poate reduce cheltuielile. Nutriţioniştii avertizează însă că simplificarea excesivă, consumul de alimente „de post” procesate sau cantităţi mari de cartofi, pâine sau ulei în exces, poate diminua beneficiile şi, paradoxal, creşte cheltuielile sau greutatea corporală.

Cum poţi să faci postul mai eficient financiar

  • Planifică mesele de post în avans: alege legume de sezon, cereale integrale şi conserve simple, evitând produsele de patiserie sau alimentele foarte procesate.

  • Verifică preţurile: uneori legumele mai puţin populare costă mult mai puţin.

  • Profită de zilele cu dezlegare (dacă le stabili tradiţia religioasă sau familiala) pentru a include peşte – uneori o opţiune mai ieftină decât altă carne.

  • Fă cumpărături în cantităţi potrivite și evită risipa: în post, mâncarea gătită corect durează mai mult și costă mai puţin per porţie.

În concluzie, Postul Crăciunului poate fi atât un moment de reflecţie şi echilibru aliment­ar, cât şi un provocare pentru bugetul familiei. Succesul depinde de organizare, de alegerile alimentare şi de modul în care gestionezi costurile.

Sursa foto +text: A1.ro

Leave a Reply