Pe măsură ce înaintăm în vârstă, funcția renală poate slăbi ușor. Însă prin alegerea unor lichide benefice, rinichii pot continua să filtreze eficient toxinele, să regleze echilibrul hidric și să contribuie la starea generală de sănătate. Iată câteva opțiuni excelente – pe lângă apa simplă – care aduc un plus de grijă pentru rinichi:
1. Apă de cocos
Naturale și hidratantă, apa de cocos conține citrați, cloruri și potasiu, esențiale în susținerea funcției renale. Un studiu din 2018 a observat că cei care o consumă regulat au excretat mai mulți citrați și electroliți în urină, fără să-și modifice pH-ul urinar. Totuși, persoanele cu insuficiență renală trebuie să o consume cu atenție, pentru că potasiul din exces poate fi riscant.
2. Suc de pepene verde
Bogăția de apă, licopen și antioxidanți fac din acest suc un aliat diuretic natural, care ajută la eliminarea toxinelor și reduce inflamația. Ideal este să fie consumat proaspăt și fără adaos de zahăr.
3. Apă cu lămâie
Acidul citric din această băutură are rolul de a inhiba formarea pietrelor la rinichi – evitând legarea calciului cu alte minerale. Poți adăuga felii de lămâie în apă sau strecura suc proaspăt pentru un plus de gust și funcție protectoare.
4. Suc de merișoare
Cunoscute pentru rolul în prevenirea infecțiilor urinare, merișoarele împiedică bacteriile să se fixeze pe pereții tractului urinar, protejând, astfel, și rinichii de posibile complicații.
5. Ceai verde
Plin de polifenoli cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceaiul verde poate reduce riscul formării pietrelor renale. Un studiu din China a demonstrat că persoanele care îl consumă frecvent sunt mai puțin predispuse la boală cronică de rinichi. Important: se recomandă varianta neîndulcită.
Pentru susținerea sănătății rinichilor, e bine să diversifici hidratarea cu opțiuni naturale precum apa de cocos, sucul de pepene, apa cu lămâie, mierişoare și ceai verde. Aceste alegeri oferă antioxidanți, susțin funcția renală și pot preveni complicații frecvente, precum pietrele sau infecțiile urinare. Alege-le proaspete și consumă-le cu echilibru – în funcție de contextul tău medical.
Sursa fot + text: csid.ro