Semințele de susan negru, apreciate în medicina tradițională chineză, sunt recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății sângelui și rinichilor. Consumul zilnic a 2,5 grame de semințe de susan negru a fost asociat cu o reducere de 6% a tensiunii arteriale sistolice într-o lună, iar 40 de grame consumate zilnic timp de două luni au redus nivelul colesterolului cu 10% .
Un studiu realizat pe pacienți cu afecțiuni renale a arătat că un amestec de semințe, inclusiv șase grame de semințe de susan, consumat zilnic timp de trei luni, poate reduce markerii inflamatori cu până la 79%. În studiile pe șoareci, consumul zilnic de semințe de susan negru a îmbunătățit nivelurile de insulină, a redus inflamația hepatică și acumularea de grăsime în ficat .
Tradițional, se crede că semințele de susan negru previn albirea părului și îmbunătățesc nuanța pielii. Deși dovezile științifice sunt limitate, unele cercetări sugerează că acestea pot stimula creșterea părului și reduce albirea prematură. Uleiul de susan poate proteja pielea împotriva razelor UV, prevenind arsurile solare, ridurile și îmbătrânirea prematură .
Două linguri de semințe de susan negru conțin aproximativ trei-patru grame de grăsimi sănătoase și sunt bogate în proteine, fibre, calciu, magneziu, fosfor, cupru, zinc și fier. În plus, sunt o sursă importantă de vitaminele B1, B6 și E .
Incorporarea semințelor de susan negru în alimentație poate aduce multiple beneficii pentru sănătate, fiind un aliat valoros în menținerea funcției renale și a sănătății generale.
Sursa foto + text: csid.ro